Zeměžluč hořká – rostlina plná zdraví


Zeměžluč se často vyskytuje v horských oblastech v Evropě. Již po staletí se používá v tradiční medicíně. Používala se pro podporu trávení a také ke zvýšení chuti k jídlu. Připravovaly se z ní hořké nápoje, které byly určené k léčebnému podání. Používala se prakticky ke všemu, co souviselo s problémy s trávením. Kořen zeměžluče obsahuje hořké glykosidy, které způsobují její hořkou chuť. Obsahuje také alkaloidy a flavonoidy. Látky mají antioxidační vlastnosti a chrání buňky před volnými radikály. Stejně jako v minulosti se zeměžluč používala k přípravě léčivých nápojů, nejinak je tomu ani dnes. Sušená směs zeměžluči hořké darka-shop.cz můžete zakoupit pro přípravu vlastního nápoje nebo čaje. Zeměžluč se také konzumuje ve formě tinktur nebo kapslí.

byliny

A jaké léčivé činky tedy zeměžluč má?

Podpora chuti k jídlu

Díky hořkým látkám dochází ke stimulaci chuťových pohárků. Tím dochází ke zvýšení chuti k jídlu. Je tedy prospěšná pro osoby, které trpí nechutenstvím nebo podvýživou.

Trávení

Zeměžluč slouží jako přírodní digestivum. Pomáhá nám se zlepšením trávení a tím se usnadňuje vstřebávání živin do našeho trávicího traktu. Hořké složky rostliny stimulují produkci trávicích šťáv a také stimulují játra.

Antioxidanty

Díky složení rostliny obsahuje zeměžluč poměrně vysoké množství antioxidantů. Ty chrání naše tělo před oxidačním stresem a před volnými radikály, které mohou zvyšovat riziko vzniku některých onemocnění.

květiny

Protizánětlivé vlastnosti

Zeměžluč má také protizánětlivé účinky. Proto její pravidelná konzumace může pomoci s některými zánětlivými procesy v těle, především s těmi, které postihnou náš trávicí trakt.

Detoxikační účinky

Zeměžluč může také přispět k detoxikaci našeho organismu. Tím, že podporuje funkci našich jater, zvyšuje schopnost těla detoxikovat se od odpadních látek.